Wat is jenaplan onderwijs? Wat is openbaar onderwijs?
Het Jenaplan-onderwijsconcept uitgelegd
In het Jenaplanonderwijs staat de gehele ontwikkeling van het kind centraal. Kinderen leren bij ons samen leven vanuit een fijne sfeer in de groep en in de school waarin kinderen zich veilig en gewaardeerd voelen. Kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en de ander om hen heen.
Kennis over de wereld wordt opgebouwd wordt vanuit de basisvakken taal, rekenen, (begrijpend) lezen en wereldoriëntatie. Daarnaast is er veel aandacht voor sociale vaardigheden, creativiteit en (zelf)reflectie. Onze school werkt in stamgroepen: Kinderen van verschillende leeftijden zitten samen in één groep. Dit helpt hen om van elkaar te leren en elkaar te helpen om uiteindelijk alles zelf te kunnen.
Het onderwijs wordt uitgevoerd in 4 basisactiviteiten: gesprek, spel, werk en viering. Dit zorgt voor een afwisselend en dynamisch leerproces om onze hoge onderwijskwaliteit na te streven. Jenaplanonderwijs is ervaringsgericht, ontwikkelingsgericht, coöperatief, wereldoriënterend, kritisch en zinzoekend.
Samenwerking met ouders vinden we als team heel belangrijk: Zij zijn partners in de opvoeding en het onderwijs samen met ons.
Op de website
www.jenaplan.nl vind je uitgebreide informatie.
Het Openbaar onderwijsconcept uitgelegd
OJBS de Triolier is een openbare basisschool die de uitgangspunten van het openbaar onderwijs in praktijk brengt. Openbaar onderwijs wil een ontmoetingsplek zijn van kinderen, ouders en personeel met respect voor ieders achtergrond en ieders mogelijkheden. Als openbare school dragen we actief bij aan een vreedzame samenleving waar ruimte is voor verschillen tussen mensen. Deze verschillen zijn gewenst; zij bieden mogelijkheden tot verrijking. We gaan met begrip, respect en tolerantie met elkaar om. Dit is voor de kinderen de voorbereiding op hun latere deelname aan de samenleving, waarin zij zichzelf moeten kunnen redden, met en tussen andere mensen.
Een openbare school is dan ook niet de school ‘zonder godsdienst’ zoals vaak wordt beweerd, maar juist de school waar meerdere (geloofs-) overtuigingen, culturen en achtergronden samenkomen vanuit gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
Vandaar het motto van het openbaar onderwijs: ‘Niet apart maar samen’ en ‘Een openbare school, daar waar verhalen samenkomen’.
Wil je meer weten zie:
www.openbaaronderwijs.nu